Grecia-Sfantul Dimitrie

Pelerinaj

2024-autocar

Plecare din Bucuresti

 Program

   

Ziua 1. București – Mănăstirea Rila – Serres

 

Călătoria noastră începe din cea mai modernă autogară din România - Autogara Centrală - București, la ora 6.30 dimineața. Tranzităm Bulgaria. Ne oprim la Manastirea Rila, cel mai mare complex monahal de pe teritoriul Bulgariei si, totodata, unul dintre cele mai importante monumente culturale, istorice si arhitecturale cunosute in Europa Rasariteana. Construita in anul 927, manastirea a fost inclusa in patrimoniul UNESCO inca din anul 1983. Este inchinata Sfantului Ioan de Rila – un sfant eremit de origine bulgara, despre care se crede car ar fi pus bazele primului asezamant monahal de aici in secolul la X-lea. In biserica manastirii se pastreaza moastele Sfantului Ioan de Rila, cel care este ocrotitorul Bulgariei. Incadrata spectaculos de paduri seculare, zidurile manastirii se dezvaluie ca dupa un voal verde-straveziu cu câteva clipe inainte de a ne opri. Viata monahala are asupra noastra un efect hipnotic. Linistea este elementul dominant. In muzeul mânastirii putem vedea Crucea lui Rafail, o cruce sculptata in lemn cu niste detalii splendide.

Ne continuăm drumul spre Serres. Cazare în zona Serres – Sidirokastro.

 

Ziua 2. Salonic – Riviera Olimpului

 

Kalimera! (Bună dimineața!). Ne indreptam spre Salonic (Thessaloniki), o metropolă frematând de viaţă, situată pe malul Mării Egee si ne incepem programul de vizite cu Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir u nde se afla moastele acestuia. Salonicul este aşezat pe Via Egnatia, impresionantul drum care lega Roma de avanpostul său răsăritean din Byzantium (viitorul Constantinopol). Strada prinicipala din prezent se numeste tot Egnatia. Incepem turul nostru pietonal prin Salonic si ne oprim sa vizitam Biserica Sfantul Gheorghe, cea mai veche biserica din Grecia (sec. V) apoi admiram Arcul lui Galeriu, monument siutat pe Via Egnatia, ridicat in anul 304 d.Hr, din porunca Imparatului Galeriu in amintirea victoriei romanilor asupra persilor din anul 297. Ne indreptam spre Biserica Sfanta Sofia, cea mai mare si mai renumita biserica din Salonic unde sunt moastele Sfantului Vasile cel Nou si apoi catre Catedrala Mitropolitana care adaposteste moastele Sfantului Grigorie Palama.

Ne îndreptăm privirea spre mare şi zărim silueta zvelta a Turnului Alb, cel mai fotografiat monument din Salonic. Pe vremuri era denumit Turnul Însângerat, din cauză că fusese folosit drept închisoare şi loc de execuţii. În prezent se află aici un Muzeu Bizantin care reuneste o mulţime de obiecte bizantine, inclusiv mozaicuri, bijuterii şi icoane.

Lăsăm în urmă frumosul oraş de la Marea Egee şi ne îndreptăm spre hotelul nostru situat pe Riviera Olimpului. Cazare la hotel.

 

Ziua 3. Sf. Paraschevi – Complexul Meteora

 

Dupa micul dejun va propunem o excursie optionala catre manastirile suspendate intre cer si pamant – Manastirile din Complexul Monastic Meteora.

Plecam spre Kalambaka iar in traseu facem un scurt popas pentru a vizita Mănăstirea Sfânta Paraschevi. Oamenii cinstesc icoana şi moaştele Sfintei Paraschevi aflate în biserica săpată în stâncă, iar apoi se coboară la izvorul sfintei, care este considerat vindecător de boli de ochi. Raspandind crestinismul si botezand noi crestini, sfanta a ajuns si in Grecia. Cand a ajuns la Tembi, acolo unde azi se afla altarul inchinat in cinstea ei, a fost prinsa de inchinatorii la idoli si a fost dusa la guvernatorul acelui tinut, care se numea Tarasios. Acesta a incercat sa o faca sa renunte la credinta crestina si la lucrarea ei, dar nu a reusit. Atunci a supus-o la mai multe chinuri, insa sfanta le-a rabdat cu mult curaj. La sfarsit Tarasios a poruncit sa i se taie capul si asa sfant a Paraschevi si-a incredintat sufletul lui Isus Hristos, pe care L-a propavaduit si Caruia si-a inchinat toata viata. Trupul ei a fost inmormantat pe ascuns de cativa crestini. La mormantul ei s-au facut multe minuni de vindecare a bolilor de ochi, minuni care continua si azi. Ne îndreptăm paşii spre Meteora, al doilea centru monastic ortodox al Greciei, după Sfântul Munte Athos, și monument ocrotit de UNESCO. Aici ne vom delecta câteva ore cu peisajul hipnotizant, cu zidurile mănăstirilor așezate chiar pe crestele stâncilor înalte ca niște fortărețe redutabile.

Aflat într-o pădure de stânci, deasupra Mării Egee, complexul Meteora mai găzduiește 6 mânăstiri, din 24 câte au fost inițial, ruine și peșteri ale sihaștrilor. Dintre cele mai cunoscute din centrul monahal, amintim mânăstirile Marele Meteor, Varlaam și Sfânta Treime. Cea mai importantă mănăstire din complex este cea a Marelui Meteor, construită în secolul XIV. Regina Maria a României a fost prima femeie care a vizitat această mânăstire, în anul 1921.

 

Moment de răgaz (timp liber):

 

După ce ne-am încărcat sufleteşte ne oprim la Atelierul de pictat icoane bizantine - Zindros, situat la polelele Meteorelor. Cu ajutorul ghidului avem ocazia de a descoperi câteva dintre tehnicile folosite la pictarea acestor obiecte de cult. La finalul turului puteţi achiziţiona şi dumneavoastră una dintre aceste icoane lucrate manual de către mesterii locali.

 

  Ziua 4. Sf. Dimitrie Izvoratorul de Mir – Manastirea Buna Vestire – Manastirea Ioan Teologul

 

Dupa micul dejun ne indrepatam catre Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir din Salonic pentru a participa la Sfanta Liturghie cu ocazia hramului bisericii.

Vizitam Manastirea Buna Vestire din Ormilia, apoi ne vom indrepta catre Souroti si vom vizita Manastirea Sfantul Ioan Teologul. unde se afla mormantul Parintelui Paisie Aghioritul si moastele Sfantului Arsenie Capadocianul. In cursul serii ne reintoarcem pe Riviera Olimpului pentru cazare la acelasi hotel.  

Ziua 5. Sf Dionisie – Bucuresti

 

Ultima zi a programului ne gaseste la poalele Muntelui Olimp unde vizitam Manastirea Sfantului Dionisie din Olimp. Asezata la o altitudine de peste 900 de metri pe Muntele Olimp, manastirea a fos intemeiata la anul 1542 fiind construita ca o fortareata, din piatra si lemn, inchinata Sfintei Treimi.

Inca din timpul vietii Sfantului Dionisie, manastirea a devenit cunoscuta in intreaga Grecie, si chiar dincolo de hotarele ei, impunandu-se ca un centru duhovnicesc, cultural si economic. In cadrul ansamblului monahal au functionat un atelier de icoane si unul pentru copisti. Lasam in urma frumoasele locuri pe care le-am vizitat si ne indreptam spre tara unde ajungem in cursul serii.  

PUNCTELE DE IMBARCARE / DEBARCARE GRATUITA

   

(autocar sau microbus):

BUCUREŞTI Autogara Centrala Bucuresti 06.30

GIURGIU Benzinaria Petrom Vama 07.30

INFORMAŢII PARTE DIN CONTRACT:

 

Derulare program:

 
  • Categoria hotelurilor şi a mijloacelor de transport este cea oficială pentru ţările tranzitate.
  • Hotelurile folosite in programele de circuite culturale Christian Tour sunt hoteluri standard. In fiecare program sunt nominalizate unitatile de cazare utilizate in sezonul precedent. Lista cu hotelurile confirmate pentru o anumita data de plecare din sezonul curent, va fi nominalizata cu 14 zile inainte de plecare. Orice modificare aparuta ulterior va fi notificata in timp util.

Hoteluri utilizate ȋn sezonul 2023:

Serres - Hotel Galaxy 2*

Riviera Olimpului – Hotel Assembly 3*

*Ȋn sezonul actual, se va opta pentru aceleaşi hoteluri sau unele similare.

  • Distribuţia camerelor la hotel se face de către recepţia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolvă de către turist direct la recepţie, asistat de însoţitorul de grup.
  • Pentru anumite facilităţi din hotel sau din cameră, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.);
  • Autorităţile locale pot solicita o taxă de genul taxei de staţiune. Aceasta se va achita de către turişti la recepţia hotelurilor. Preturile afisate in program sunt informative.

Modificari şi anulări:

 
  • Preţul este calculat pentru un grup minim de 35 de persoane.
  • Pentru grupuri de peste 35 de persoane se vor folosi autocare clasificate.
  • Pentru grupuri mai mici de 35 de persoane se vor folosi minibusuri adapatate ȋn funcţie de numărul final de participanţi.
  • Pentru neȋntrunirea numărului minim de participanţi, agenţia oferă celor ȋnscrişi, ȋn caz de anulare, variante pentru mutarea pe o altă dată de plecare a aceluiaşi program sau pe un alt program disponibil ȋn portofoliul său, cu o dată de plecare apropiată. Această informare referitoare la ȋntrunirea / neȋntrunirea grupului, va fi comunicată cu cel putin 21 de zile inainte de data călătoriei efective.
  • Ȋn cazul reprogramării pe un alt program sau altă dată de plecare, agenţia garantează rezervările pe noua variantă pentru un interval de 72 de ore. După acest termen, locurile vor fi eliberate automat de către sistem. Recomandăm confirmarea ȋn scris pentru această modificare, ȋn termenul menţionat.
  • Ȋn caz de reprogramare, alocarea numerelor de ordine ȋn autovehicul se va face ȋn funcţie de disponibilitatea pe noul program / data de plecare.
 

GHIZI ŞI PROGRAME OPTIONALE:

 
  • Programul acţiunii poate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii speciale.
  • Obiectivele din tururile panoramice cu autocarul se vizitează doar pe exterior.
  • Agenţia recomandă achitarea excursiilor opţionale din ţară pentru a beneficia de Discount. Ȋn cazul disponibilităţii, unele excursii opţionale se pot achita şi ȋn timpul derulării programului, ghidul fiind obligat să elibereze chitanţa.
  • Pentru sumele colectate de catre ghid, in numele turistului, pentru achitarea diferitelor biletele de intrare la obiective / bilete de vaporas / feribot, clientul va primi tichetele locale.
 

DOCUMENTE DE CALATORIE:

 
  • Autorităţile vamale îşi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricărei persoane care nu prezintă suficientă încredere chiar dacă aceasta a obţinut acordul pentru obţinerea vizei turistice. Agenţia de turism nu poate fi făcută răspunzătoare pentru astfel de situaţii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul îşi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea şi de aceea este obligat să informeze agenţia asupra oricărui incident petrecut vreodată în afara graniţelor României, precum şi asupra oricărei tangenţe pe care o are cu statele în care are loc desfăşurarea programului.
  • Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor un document cu poza ( pasaport / carte de identitate); să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).
  • Pentru călătorie sunt necesare paşaportul / cartea de identitate valabile 6 luni de la data întoarcerii în ţară.
 

De la 273 € 205 €

   

Data de plecare 2024

 

24.10

 

SERVICII INCLUSE:

 
  • Transport autocar/ minibus clasificat;
  • 4 nopţi cazare la hotel de 2-3*;
  • 4 mic dejun;
  • Însoțitor de grup, preot sau teolog din partea agenţiei pentru întreaga perioadă.

EXCURSII OPTIONALE

     
  • NOU! Premium Seats – 35€/pers.

(se rezerva la cerere, locuri in autocar pe prima bancheta); Atentie! Locuri limitate.

  • Locuri preferentiale - 25€/pers.

(se rezerva cronologic, locuri in autocar pe banchetele a doua si a treia); Atentie! Locuri limitate.

  • NOU! Discount Seats -Reducere 15€/pers. (se rezerva la cerere, locuri pe ultima bancheta din autocar); Atentie! Locuri limitate.
  • Excursie Meteora: 40 €/persoană
  • NOU! 10 % Discount la achitarea din ţară a excursiior opţionale
 

REDUCERI& SUPLIMENTE

 
  • Supliment single 55 €
  • Reducere 15 € a treia persoana in camera

 

TARIFUL NU INCLUDE:

 
  • Excursiile opţionale pentru un grup minim de 30 de persoane
  • Alte taxe şi cheltuieli personale
  • Alte mese decât cele menţionate
  • Alte obiective turistice decât cele menţionate în program
  • Asigurarea medicală de călătorie și asigurarea storno
  • Taxe de oraş plătibile la hotel.

Gradul de realizarea a grupurilor este 95%. Tarifele sunt calculate pentru un Grup minim 35 pers. Pentru grupuri mai mici se aplica urmatoarele suplimente :

-16-24 pers - supliment 35 €/pers

-25-34 pers- supliment 20 €/ pers

TREBUIE SĂ VEZI:

Biserica Sf. Dumitru – Salonic

Este principala biserică dedicata acestui sfânt, care este ocrotitotul orașului. Biserica actuală în care se află moaștele Sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită la puțin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1493 și redată cultului creștin în 1912. În ziua de 26 octombrie, în Salonic se organizează pelerinaje și procesiuni la sfintele sale moaște. Punctul culminant al sărbătorii îl constituie deschiderea raclei în care sunt păstrate cinstitele moaște ale Sfântului Dimitrie. Racla este așezată în partea stângă a naosului, într-un mic paraclis din marmură și împodobit cu fresce din viaţa sfântului.